receptury starých mistrů

 

když nesedí Loupák v hospodě a doma se začne nudit, provede přesun do kuchyně a dá se do vaření, smažení, pečení

eště tak před rokem bych si nemyslel, že si s kolegy starými mládenci budem vyměnovat originální recepty k přípravě levných, výživných a předevšim chutných pokrmů, ale pokrok nelze zastavit

jeden z těchto kumpánů — Jiří — mi nedávno poslal návod, jak upéct perník s hrdym názvem Taťkovka

předevčírem sem se do toho pustil, přesně dodržel technologický postup, a po hodině s napětím otevřel troubu — z pekáče se na mě smál vypečenej Taťka

poměry surovin evidentně vyzkoušený, elektrická trouba peče přece jen líp než plyn, takže zřejmě není co zkazit

nechal sem ho vychladnout, opatrně říznul nožem a zahryznul se do prvního kousku…výsledek mě velmi mile překvapil: je to k jídlu, sláva!

sám se sebou spokojen sem se rozvalil na gauči a hřálo mě u srdce, jak se mi to pěkně podařilo…pochoutka na několik dnů a jako bonus minimum špinavýho nádobí

Loupák je šikula!

druhej den sem pár přines hrdě na ochutnávku do práce, spolupracovníci kejvali hlavou mlaskajíce…kolegyně, co sedí přes chodbu, se s mírnym zarděnim přiznala, ze v životě eště nikdy nic neupekla, na to prý má maminku

radost mi trochu kalí šéf tim, že mě překřtil na Svatopluka Kuřátka, pokud si teda eště někdo vzpomene na naprosto nesnesitelnýho Pepu Dvořáka v roli dementního kuchaře v neméně dementním seriálu…důležitý ale je, že produkt pochválili všichni

we can be heroes
just for one day


jak na to? zde je přepis receptu od mistra Jiřího v originálním znění s titulky

ingredience:

45 dkg polohrubé mouky
30 dkg cukru moučky (je to dost sladký, já tam dávám jen 20 deka)
11 dkg čili půlku másla
5 lžic kakaa
1 vejce
1x kypřící prášek do perníku
1x vanilkový cukr
1/2 litru mléka

nejdřív nasypeš všechny sypké polotovary do větší mísy a pořadně promícháš za sucha. potom přidáš rozpuštěné máslo, mléko a vajíčko a vše dokonale promícháš. nejlepší je na to metla. vymaž hluboký oválný pekáč na pečení máslem a vysyp ho polohrubou moukou. ještě než to budeš mít zamíchané, tak si rozpal troubu na plno a když to tam dáš tak stáhni na polovic. nevím, co máš za sporák, ta rada platí pro plyn. v případě elektriky rozpal na 125°C. plynová trouba se vyhřeje po cca 10-15 minutách. pečeme 30 minut. hotové se to pozná tak, že se kraje perníku musí nepatrně odchlipovat od pekáče. jestli si nebudeš jistý, píchni do prostřed špejlí, nesmí se ti na ni nic lepit.

příště zkusim zakomponovat med, ořechy a rozinky, v dalších pokusech podříznout a marmeládu dovnitř a navrch něco kokosu

…a zdrojovej kód vylepšený verze bude dán též k dispozici